Hem » Företaget » Historia

Historia

Univab grundades 1985 av Tomas Fredeby. Redan i mitten 70-talet hade han öppnat en Comfort-butik i sin hemstad Skövde. I butiken såldes förutom badrumsinredning även ventiler, rör och rördelar till kommuner och företag i hela norra Skaraborg.

1977 flyttade Tomas till Göteborg och fick arbete hos en grossist. I sin anställning som säljare på export- och industriavdelningen kom kunskaperna från Comfort-butiken väl till pass.
Den första kund han fick hand om var WP System AB som ansvarade för uppbyggnaden av pappersbruket/massafabriken i Bai Bang, Vietnam. Den första större ordern var rörsystemet och ventiler för råvattenintaget till massafabriken. Bai Bang-fabriken är fortfarande en av Univabs större enskilda slutkunder.

Tomas är troligen den ende, fortfarande aktive, som levererat ventiler till de flesta svenska nybyggnadsvarv. Bland dessa kan nämnas: Götaverken, Arendalsvarvet, Uddevallavarvet, Kockums, Lödöse varv, Öresundsvarvet, Eriksbergsvarvet samt Oskarshamnsvarvet. Parallellt hade han även hand om försäljningen till diverse rederier, såväl svenska som utländska.

För drygt 25 år sedan grundade Tomas Univab. Affärsidén är att erbjuda shipping och industrin kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser.